HISTÒRIA DEL FUTBOL EN GATA – I

Pròlec:

Esta secció, al voltant de la història del nostre futbol en el nostre poble, té l’objectiu de escriure, datar i perpetuar, el millor posible, la història del futbol al nostre poble, principalment la del Gorgos C.F, però sense oblidar altres equips locals que van ser part important d’este esport.


Esta història l’hem de fer entre tots i totes. Si bé començem amb l’aportació de treballs de molts anys, de Paco Moncho, pretenem que cadascú de vosaltres, des de sa casa, des de les seues vivències particulars, o de la seua família, o de coneguts, aporten qualsevol granet d’arena, que sempre serà benvingut. Fotos, historietes contades per pares i uelos… tot es importantíssim per donar forma a la nostra historia. Si cap de vosaltres se n’adona de qualsevol error, per favor, ens ho comuniqueu, estarem agraïts.

Moltes gràcies a tots/es i esperem les vostres aportacions.

 

HISTÒRIA DEL FUTBOL EN GATA - I

La història del futbol en Gata es remunta a  principis dels anys  vint, quan alguns hòmens jovens de Gata van tindre contacte amb col·legis de Valladolid, València o Alacant. Allà van aprendre a jugar a este esport i, quan tornaven al seu poble, van contagiar als seus amics i coneguts,  i així, es va formar el primer equip de futbol conegut en el nostre poble. Segons Pedro Frases, van ser Quico “Palacios”(Francisco Diego Pedrós, familia dels Palacios i dels “Estanquers”), Julián “El Viudo” (Julián Monfort Leyda, estudiava en Alacant) i Pepe Moncho Ivars (estudiava en Valladolid)  els fundadors d’eixe primer equip al què van anomenar Gorgos, a seques. Van comprar  un equipatge complet i van animar a diversos amics i gent coneguda per a jugar a futbol. Van acondicionar un camp en les Boleríes, propietat de Eduardo Boronat i Casimira Signes Ribes, al costat de la carretera Xaló, a la part dreta anant de Gata a Llíber, passant el Corral del Pato, a la primera curva,  i amb sis pals de fusta van muntar les porteries. Quico “Palacios”, apart de ser jugador, moltes vegades feia d’àrbitre i per al primer partit inaugural del camp, només van poder reunir deu jugadors.  Per a desgràcia nostra, esta foto que a continuació els mostrem, relativa a aquell equip, existeixen encara tres persones desconegudes. Ha estat una llàstima que durant tant de temps els propietaris de la foto no hagueren caigut en el compte d’anotar els noms de tan antics jugadors. Des d’esta pàgina invitem a tots els gaters que  miren bé les cares i, si coneixen a cap d’ells, es posen en contacte amb la directiva del Gorgos o amb el firmant d’este article.

Aproximadament entre 1919 i 1924.

Els de peu i d’esquerra a dreta (5):

Julián Gómez Bono (1897-1952, huelo dels germans  Sebastià, Javier, Ana Maria i Pilar Arabí Gómez) , Pepe Moncho Ivars(1907-1999, pare dels germans Miguel, Rosa, Ximo, Maruja, Pepe, Adolf, Jesús i Paco Moncho Pascual), Julián Monfort Leyda(1903-1989, pare de Antonio Monfort i dels germans Diego, Gonzalo, Javier, Maria Pilar, Ana Maria, Inmaculada i José Ramón Monfort Cervantes), desconegut  i Francisco Diego Pedrós, també anomenat “Quico Palacios” (l’árbitre, 1899-1954, familia dels Palacios i dels “Estanquers”).

Apocnats  i d’esquerra a dreta(3).:

    Desconegut  , desconegut  , Francisco Soler Fuertes, “Basenillero”(1906-1925, va morir en Argentina, on va emigrar a 1924. Tenia un germà que li deien Antonio Soler Fuertes i que també va emigrar a Argentina)

Els assentats  i d’esquerra a dreta(3).:

Eduardo “Juliá” Monfort Mulet (1893-1960), Juan Angel Ferrer Ahuir (“Polop”, 1895-1983) y Francisco Soler Signes (Paco “Silvestra”,1906-1985. Te un fill que li diuen Vicente Soler Costa).

1929 aprox.

El primer de l’esquerra es Maties Salvá Monfort, el segon es Francisco Diego Pedrós “Quico Palacios“i el segon dels plantats, de dreta a esquerra es Pepe Moncho Ivars (1907-1999).

Foto 2019.- Este bancal de seps i d’almetllers, que veigem a l’esquerra del caminet era l’antic i primer camp de futbol de Les Boleries. I darrere del que fa la foto està la carretera de Xaló.  Es propietat actual dels fills de Pintat, el del carrer La Bassa. En aquell temps, els propietaris eren Eduardo Boronat Ferrer, casat amb Casemira Signes Ribes. Este matrimoni va tindre tres fills: Batiste, Pepica i Isabel Boronat Signes. e Isabel va tindre una filla, Tonica Signes Boronat que es va casar amb Vicente Torres Signes “Pintat” i tenen actualmente tres fills: Vicente, José-Mateo i Antoni Torres Signes.

Autor: Paco Moncho Pascual